top of page

Tanden trekken

Voor als ze er echt uit moeten

Er kunnen verschillende redenen zijn om een tand of kies te trekken. Meestal gaat het om een tand of kies, die niet meer behouden kan blijven, omdat hij dermate is aangetast door tandbederf of tandvleesontsteking, dat er geen andere behandeling meer mogelijk is. Ook kan het voorkomen, dat er een tand of kies getrokken moet worden om ruimte te maken voor de andere tanden en kiezen. Dit gebeurt meestal in combinatie met een beugel.

 

Verstandskies trekken

Bij verstandskiezen kan het voorkomen, dat ze niet goed doorbreken, of dat er te weinig ruimte in de kaak aanwezig is. In dat geval kan besloten worden om ze preventief te trekken. Na het trekken van een tand of kies ontstaat er een lege plek in de mond. Hierdoor kunnen de buurtanden of kiezen bewegen (wandelen), kunnen de tanden of kiezen boven of onder de getrokken kies uitgroeien, is het niet mooi (front) en is er mogelijk verlies van kauwfunctie. Daarom is het vaak nodig het gat weer op te vullen. Er zijn daartoe verschillende mogelijkheden, zoals: prothese, plaatje, frameprothese, brug of implantaat.

 

Heeft u een tand die getrokken moet worden. Wacht niet te lang en maak een afspraak bij Tandarts Medeco. Bel 010 413 9580, klik op de button of vul het contactformulier in.

 

Tanden trekken

Adres en contactgegevens
 

Tandartspraktijk Medeco
Karel Doormanstraat 20
3012 GJ Rotterdam

Telefoon: 010 413 9580
E-mail: tandartsmedeco@hotmail.com

Openingstijden
 

Maandag              8.00 – 21.00 uur
Dinsdag                 8.00 – 21.00 uur
Woensdag            8.00 – 21.00 uur
Donderdag           8.00 – 21.00 uur
Vrijdag                   8.00 – 21.00 uur
Zaterdag             10.00 – 17.00 uur
Zondag                10.00 – 17.00 uur

Onze locatie

Wat u moet doen voordat uw tand getrokken wordt

Wanneer u een afspraak heeft voor het trekken van een tand of kies, is het belangrijk tevoren goed te eten. Als u geneesmiddelen slikt, kunt u deze gewoon innemen. Indien u antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruikt, dient u dit wel ruim van tevoren aan de tandarts melden. In dat geval moet u namelijk, in overleg met de behandelend arts of trombosedienst, tijdelijk stoppen met deze medicijnen. Ook bij ander medicijngebruik is het zeer verstandig de tandarts hiervan op de hoogte te brengen.

 

Het trekken van de tand: de procedure

Binnen onze praktijk worden patienten doorgaans zelf behandeld door de tandarts, maar indien noodzakelijk toch doorverwezen naar de kaakchirurg voor de extractie van een moeilijk gelegen verstandskies. Overige extracties worden, onder andere afhankelijk van de wortels van de kies, door de tandarts gedaan. De tandarts en de kaakchirurg gaan als volgt te werk. Zodra de verdoving goed werkt, wordt de kies met een speciaal instrument een beetje los gewiebeld. Als het element al een beetje los zit, trekt de tandarts met een tang de tand of kies eruit. Hij maakt daarbij meestal een draaiende of wrikkende beweging waardoor een lichte druk en wat gekraak hoorbaar is. Hier moet u niet van schrikken want dit is heel normaal.

 

 

 

 

 

 

Na het trekken van de tand

Het is belangrijk na het trekken dat u:

 

  • het eerste half uur goed op een gaasje dicht te bijten;

  • niet spuugt of spoelt;

  • geen zwaar werk verricht of tilt maar rustig aan doet; - geen alcohol drinkt of rookt;

  • na extractie in de bovenkaak niet hard uw neus snuit

  • bij nabloeding een gaasje of schone zakdoek dubbel vouwt, op de wond legt en een half uurtje dichtbijt. Als dit niet werkt alsnog uw tandarts raadplegen;

  • bij napijn u rustig een paracetamol of ibruprofen bruis kunt innemen maar geen aspirine;

  • na het trekken kan u ook de wang koelen met een zak met ijs;

  • wacht met eten en warm drinken totdat de verdoving is uitgewerkt;

  • Wacht met drinken van melkproducten.

 

 

Wat u kunt verwachten na de behandeling

Pijn na de verdoving

Als de verdoving na één tot vier uur raakt uitgewerkt, kunt u pijn verwachten. Dat is normaal. Meestal kunt u deze pijn gewoon onderdrukken met een pijnstiller als paracetamol, die u zonder recept bij de apotheek of drogist kunt verkrijgen. U kunt beter geen aspirine nemen, omdat dit de bloedstolling tegengaat. Soms krijgt u ook een recept van de tandarts of kaakchirurg voor een ander geneesmiddel.

 

Bloeden

Direct na het trekken van de tand of kies gaat de wond bloeden. De tandarts laat u meestal op een gaasje dichtbijten om het bloeden snel te doen stoppen. Als u het gaasje na een kwartiertje uit de mond haalt en het bloedt nog steeds, dan moet u nog een keer op een nieuw gaasje dichtbijten en dit eventueel nog eens herhalen. Bloedt het na een paar uur nog steeds, neem dan in elk geval contact op met de tandarts of kaakchirurg.

 

Lichte koorts

U kunt lichte koorts krijgen na het trekken van een tand of kies. Als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C wordt, kunt u beter contact opnemen met de tandarts of kaakchirurg.

 

Zwelling

In sommige gevallen krijgt u een dikke wang. Met name bij het trekken van verstandskiezen in de onderkaak gebeurt dit. Om de zwelling te verminderen, kunt u direct na het trekken het gezicht wat afkoelen, bijvoorbeeld met ijsblokjes in een plastic zakje in een washandje. De zwelling kan tot drie dagen na het trekken nog toenemen. Ook kan er een blauwe verkleuring optreden (bloeduitstorting) en later een gele. Indien de zwelling blijft toenemen of wanneer u slikklachten krijgt, neemt u dan contact op met de tandarts of de kaakchirurg.

 

Onsteking

In een enkel geval raakt het bot rond de tand of kies die is getrokken, ontstoken. Meestal neemt de pijn na enkele dagen juist toe in plaats van af. Ook in het geval van zo´n tandkasontsteking kunt u het beste contact opnemen met de tandarts of kaakchirurg.

 

 

Meer informatie

Mocht u nog vragen hebben over het trekken van een tand of kies, dan kunt u gerust contact met ons opnemen. Bel 010 413 9580 of vul het contactformulier in. U krijgt dat binnen één werkdag een reactie.

 

 

bottom of page