Wij spreken: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Russisch, Surinaams, Hindoestaans, Arabisch en Perzisch

 

Algemeen

Algemene Voorwaarden

Doorgeven Adreswijziging      

Big Registratie

Veiligheid

 

 

 

Tandartspraktijk Medeco B.V.

Kruiskade 105 (op de hoek van de Karel Doormanstraat)

3012 GJ Rotterdam

info@tandartsmedeco.nl

Tel: 010 413 9580

KvK nummer: 52088626

Agb Code: 12-(0)95804

 

Openingstijden:

Ma - Vrij: 08:00 uur - 21:00 uur

Za - Zon: 10:00 uur - 17:00 uur

 

 

 

Over ons

Zorg

Missie

Het Team

Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde
De Rotterdamse Tandartsen Vereniging
Calibris erkend leerbedrijf

© 2014 Tandartspraktijk Medeco - Rotterdam I Privacy Statement I Cookieverklaring I Voorwaarden  I Werken Bij Tandartspraktijk Medeco

Omhoog

Gaatjes vullen

Goed Gevulde Tanden!

Wat zijn gaatjes?

Als u "gaatjes" heeft, is er sprake van tandbederf (cariës). Tandbederf wordt sterk beïnvloed door uw manier van leven: wat u eet, hoe goed u uw gebit verzorgt en of er fluoride aanwezig is in onze voeding en tandpasta. Erfelijkheid heeft ook invloed op de vatbaarheid van uw tanden voor tandbederf.

 

Gaatjes bij volwassenen

Hoewel gaatjes vaker voorkomen bij kinderen, lopen ook volwassenen risico's. Enkele vormen van tandbederf zijn:

  • Aantasting van het glazuur: deze vorm van cariës komt zowel bij kinderen als bij volwassenen het meeste voor, doorgaans op de kauwvlakken of tussen de tanden.

  • Aantasting van de tandwortel: met het ouder worden kan het tandvlees zich terug gaan trekken, waardoor een deel van de tandwortel bloot komt te liggen. Omdat de tandwortel niet door een laag glazuur wordt beschermd, treedt tandbederf hier versneld op.

  • Terugkerend tandbederf: dit speelt zich af rond bestaande vullingen en kronen. Op deze plaatsen vormt zich vaak tandplak, die uiteindelijk tot cariës kan leiden.

 

Volwassenen lopen meer risico op tandbederf als ze last hebben van een droge mond (tekort aan speeksel). Een droge mond kan worden veroorzaakt door ziekte, medicijngebruik, bestraling of chemotherapie en kan, afhankelijk van de oorzaak, tijdelijk of blijvend zijn.

Problemen van cariës

Cariës is een ernstig probleem. Als een gaatje niet tijdig behandeld wordt, kan de tand verloren gaan en kunnen de gevoelige zenuwen in de tand afsterven. Dit kan leiden tot een abces: een ontsteking van de wortelpunt. Een abces kan alleen worden bestreden via een wortelkanaalbehandeling, een chirurgische ingreep of het trekken van de tand of kies.

 

Maak een afspraak

Bent u benieuwd of u gaatjes heeft of wilt u een vulling? Maak nu een afspraak met Tandarts Medeco. Bel 010 413 9580, vul het contactformulier in en klik op de button.


 

Adres en contactgegevens
 

Tandartspraktijk Medeco
Karel Doormanstraat 20
3012 GJ Rotterdam

Telefoon: 010 413 9580
E-mail: tandartsmedeco@hotmail.com

Openingstijden
 

Maandag              8.00 – 21.00 uur
Dinsdag                 8.00 – 21.00 uur
Woensdag            8.00 – 21.00 uur
Donderdag           8.00 – 21.00 uur
Vrijdag                   8.00 – 21.00 uur
Zaterdag             10.00 – 17.00 uur
Zondag                10.00 – 17.00 uur

Onze locatie

Wanneer heeft u gaatjes?

Alleen uw tandarts kan zeker weten of u gaatjes hebt. Dit komt doordat gaatjes onder het oppervlak van de tand gevormd worden, waar u ze niet kunt zien. Wanneer u producten eet met koolhydraten (suikers en zetmeel), dienen deze koolhydraten als voeding voor de bacteriën in de plak. Hierbij ontstaan zuren, die het glazuur aanvreten. Na verloop van tijd verdwijnt een deel van het glazuur onder het oppervlak, terwijl het oppervlak zelf intact blijft. Als er voldoende van het interne glazuur is verdwenen, bezwijkt ook het glazuuroppervlak, waardoor er een gaatje ontstaat.

 

Gaatjes worden meestal gevormd in de kuiltjes op de kauwvlakken van de kiezen, tussen de tanden en langs de tandvleesrand. Ongeacht waar de gaatjes zich voordoen, kunt u ze het beste in een vroeg stadium laten opsporen en behandelen door regelmatig een bezoek aan de tandarts te brengen.

 

 

Vulling van gaatjes

Voordat een vulling aangebracht kan worden, wordt het aangetaste deel van de tand of kies weggeslepen. Dan wordt er gekeken welke kleur vulmateriaal het beste bij de tand of kies past. Om de vulling aan de tand of kies te laten plakken, moet het tandoppervlak droog zijn. Voor dit 'droogleggen' wordt meestal een afzuiger en wattenrollen gebruikt. Soms wordt er een rubber lapje (rubberdam) gebruikt.  

 

Om het composiet goed te laten hechten wordt de tand of kies eerst met een zuur voorbehandeld. Daarna wordt een hechtlaag aangebracht, die met speciaal licht wordt uitgehard. Vervolgens wordt het composiet aangebracht en door belichting uitgehard. Tot slot wordt het oppervlak van de vulling netjes afgewerkt. Op die manier wordt de vulling mooi glad en wordt een mooie aansluiting met de rest van de tand of kies verkregen. 

 

Neem contact op

Mocht u nog vragen hebben over gaatjes of de vullingen, neem dan contact op met Tandarts Medeco. Bel 010 413 9580 of stuur het contactformulier op.