top of page

De voor- en nadelen van mondwater

Mondwater is een veelgebruikte aanvulling op de dagelijkse mondverzorging. Naast poetsen en flossen, gebruiken steeds meer mensen mondwater. Vaak wordt mondwater gebruikt om nare geurtjes te maskeren. Maar waar vroeger iedere tandarts mondwater aanraadde, wordt het gebruik van mondwater tegenwoordig steeds vaker afgeraden. Wat is de reden daarachter? Wij wegen de voor- en nadelen tegen elkaar af.

De voordelen van mondwater

• Doodt slechte bacteriën in de mond • Geeft een schoon en fris gevoel • Reinigt ook de moeilijk bereikbare plekjes

Mondwater doodt de slechte bacteriën in de mond. Dit zorgt voor een schoon en fris gevoel. Oliën als menthol en eucalyptol maskeren een slechte adem, terwijl de fluoride tandplak vermindert. Het mondwater beschermt op deze manier het tandglazuur. In tandpasta zit ook fluoride, maar met een tandenborstel bereikt u niet alle plekjes in de mond. Vooral de kleine ruimtes tussen tanden en kiezen worden niet goed gereinigd door het gebruik van een tandenborstel. Mondwater bereikt deze plekken wel, waardoor veel mensen mondwater gebruiken als aanvulling op de mondverzorging.

De nadelen van mondwater

• Doodt ook de goede mondbacteriën • Bevat alcohol en andere schadelijke ingrediënten • Vermindert speekselproductie • Bacteriën worden niet goed weggespoeld • Verhoogt de kans op plakvorming

Naast het feit dat mondwater de slechte bacteriën in de mond doodt, doodt het ook de goede bacteriën. Sommige mondwaters bevatten alcohol, wat indirect voor een slechte adem kan zorgen. Een slechte eigenschap van alcohol is dat het vocht uit het lichaam onttrekt; ook uit de mond. Door uitdroging wordt er minder speeksel geproduceerd, waardoor slechte bacteriën minder goed weg te spoelen zijn. Deze bacteriën zijn juist veroorzakers van een slechte adem.

Speeksel zorgt er doorgaans voor dat plak minder goed ontwikkelt; een mondwater met alcohol vermindert de speekselproductie en daarmee wordt de kans op plakvorming juist groter.

Sommige mondwaters bevatten naast alcohol ook nog andere schadelijke ingrediënten, zoals sacharine (kunstmatige zoetstof), triclosan (wordt gebruikt in antibacteriële zeep) en parabenen (worden toegevoegd aan cosmetische producten om ze te conserveren). Onderzoekers beweren dat deze stoffen erg schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Zo zouden parabenen bijdragen aan de ontwikkeling van bepaalde tumoren.

Conclusie

De voordelen van mondwater wegen niet op tegen de nadelen. Wilt u toch mondwater gebruiken als aanvulling op uw dagelijkse mondverzorging? Kies dan in ieder geval een mondwater zonder alcohol. Zo worden niet alle bacteriën in uw mond gedood, waardoor de goede bacteriën blijven bestaan.

Wilt u meer informatie over mondwater of wilt u persoonlijk advies over uw mondhygiëne? Maak dan hier een afspraak.


Belangrijk Nieuws
Recente Artikelen
Archieven
Zoekwoorden
No tags yet.
Volgens ons op
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page