top of page

5 manieren om tandplak tegen te gaan

Zelfs door dagelijks tweemaal uw tanden te poetsen kan tandsteen niet helemaal voorkomen worden. Tandplak vormt zich namelijk ook tussen en onder de tanden, en daar komt de tandenborstel niet goed bij. Wel kunt u de oorzaken van tandplak gedeeltelijk aanpakken.

U kunt eenvoudig testen of u tandplak heeft. Schraap met uw nagel over de binnenkant van één van uw tanden. Het witte goedje dat u onder uw nagel ziet is tandplak. Dit is een kleverig laagje van levende en dode bacteriën. Als tandplak niet wordt verwijderd, krijgt het de kans te verharden – 50 procent binnen 48 uur – en wordt in 12 dagen tijd letterlijk steenhard: het bekende tandsteen. Dit kan leiden tot tandvleesontstekingen en vergeling van de tanden.

Goed poetsen

De belangrijkste oorzaak van tandplak is het slecht poetsen van het gebit. Na het nuttigen van eten of drinken, ontstaat er nieuw tandplak. Dit is voor het grootste deel eenvoudig weg te poetsen met een tandenborstel, maar wanneer dit niet gebeurt, blijft de tandplak zitten. Dit trekt ook weer nieuw tandplak aan, wat uiteindelijk kan leiden tot de vorming van tandsteen. Plak hecht zich minder snel aan schone tanden, dus het is zaak uw gebit tweemaal per dag zorgvuldig te poetsen. De ideale poetsmomenten zijn s ’ochtends voor het ontbijt en s ’avonds voor het slapen gaan.

Flossen

Flossdraad, tandenstokers en ragers zijn handige hulpmiddelen voor het verwijderen van tandplak. Ze komen op plekken waar de tandenborstel niet bij kan, wat het noodzakelijk maakt om dit na elke poetsbeurt te doen. Wanneer de ruimte tussen twee tanden erg klein is, kunt u het beste flossdraad gebruiken. Gebruik een rager als de ruimte tussen de tanden hier groot genoeg voor is.

pH-waarde

De juiste pH-waarde in de mond is belangrijk voor de gezondheid van het gebit. De pH is een maat voor de zuurgraad van een waterige oplossing. In dit geval gaat het om het speeksel in de mond.

Een pH-waarde rond de 6 is noodzakelijk voor een gezond gebit. Wanneer deze te laag is (hoge zuurgraad) ontstaat tandplak sneller dan bij een neutrale pH-waarde, Bij een te hoge pH-waarde mineraliseert de tandplak, waardoor tandsteen ontstaat. De pH-waarde kan neutraal gehouden worden door een droge mond te voorkomen. Genoeg water drinken lost dit eenvoudig op.

Mondspoeling

Na het eten van een maaltijd blijven bacteriën achter in de mond. Het gebruiken van een mondspoelmiddel met antibacteriële eigenschappen helpt om de ontwikkeling van tandplak te verminderen en de conditie van het tandvlees te verbeteren. Mondspoelmiddelen zijn geen vervanging van de dagelijkse mondverzorging; het is een aanvulling op het tandenpoetsen. Reinig het gebit daarom eerst goed voordat u het mondwater gebruikt.

Het voorkomen van tandsteen

Naast de bovengenoemde punten is het belangrijk om het gebit tweemaal per jaar te laten controleren door een tandarts. Tijdens deze controle wordt het tandsteen verwijderd en het gebit gereinigd. Voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen.


Belangrijk Nieuws
Recente Artikelen
Archieven
Zoekwoorden
No tags yet.
Volgens ons op
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page