top of page

Als de restauratieve tandheelkunde te kort geschoten is en er een aantal tanden of kiezen sterk zijn aangetast of erger nog, geheel missen of verloren zijn gegaan, dan bestaan er verschillende mogelijkheden om verloren gegaan weefsel te herstellen of vervangen. Een methode daarvoor is de gebitsprothese. Er bestaan twee soorten prothesen: de volledige gebitsprothese en de gedeeltelijke gebitsprothese ook wel kunstgebit genoemd. Bij de gedeeltelijke gebitsprothese kan nog een onderscheid worden gemaakt tussen een prothese waarvan de basis uit kunsthars bestaat en een prothese waarvan de basis uit metaal bestaat. De gedeeltelijke gebitsprothese met een basis van kunsthars wordt een plaatje genoemd, de gedeeltelijke gebitsprothese met een basis van metaal een frameprothese of frame. Als alle tanden en kiezen van het natuurlijke gebit verloren zijn gegaan, is er nog maar éé(Lees verder...)

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren. Een facing gaat vijf tot tien jaar en soms ook langer mee. Roken en veel koffie of thee drinken, werkt verkleuring in de hand. Een facing kan slijten of beschadigen als u bijvoorbeeld tandenknarst of op uw nagels bijt. De tandarts kan een gesleten of beschadigde facing altijd repareren of vervangen. Deze behandeling beschadigt de tand zelf niet.Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein. Voor een facing van composiet hoeft de tandarts over het algemeen minder aan uw tand te slijpen. Ook is het resultaat beter voorspelbaar en de kos(Lees verder...)

Om de parodontitis te kunnen genezen moet de oorzaak van de ontsteking, de bacteriën in de tandplak, verwijderd worden. Dit moet zowel boven als onder het tandvlees gebeuren. Het verwijderen van de plak boven het tandvlees zal door de patiënt zelf gedaan moeten worden. De mondhygiëne zal ten opzichte van de situatie in het verleden moeten verbeteren. De behandeling valt of staat bij een goede mondhygiëne! Met een tandenborstel kan een groot deel van de tandplak wegpoetst worden. Maar de plak tussen de tanden en kiezen in, is moeilijk weg te poetsen. Die tandplak moet verwijderd worden met andere hulpmiddelen zoals ragers of tandenstokers. De tandarts en mondhygiënist zal uitgebreid vertellen welke hulpmiddelen voor uw mond geschikt zijn en het gebruik demonstreren. Tijdens deze behandelingsfase wordt ook gecontroleerd of de patiënt in staat is de plak o(Lees verder...)

Parodontitisbehandelingen

Behandelingen
Periodieke Controles
Algemene Controles
Halfjaarlijkse Controles

Bij Tandartspraktijk Medeco willen wij u de best mogelijke zorg bieden en daardoor hebben wij een zeer groot aanbod aan behandelingen, die altijd zo goed mogelijk passen bij uw wensen. Zowel simpele als heel complexe gebitsproblemen worden in samenwerking met ons tandheelkundig team verholpen.  Alle behandelingen in onze praktijk worden door de hiervoor gekwalificeerde tandartsen uitgevoerd en dus niet door assistentes of mondhygiënisten. Hieronder zullen wij u een beschrijving geven van een aantal van onze tandheelkundige behandelingen en indien u nog vragen heeft, mag u altijd via de website of telefonisch contact opnemen.

Uitgevoerd door professionals die persoonlijke zorg voorop stellen

Halfjaarlijks gaat u voor een preventieve controle naar de tandarts. Tijdens deze controle wordt uw gebit door de tandarts gecontroleerd op gaatjes en eventuele ontstekingen. Daarnaast kan het voorkomen dat de tandarts een röntgenfoto maakt om uw gebit beter te kunnen bestuderen, dat tandsteen wordt verwijderd en uw tanden gepolijst worden. Als tijdens het consult gaatjes of andere afwijkingen worden ontdekt, dan zal de tandarts een nieuwe afspraak inplannen om dit te herstellen. Eventueel kan hij u verwijzen naar de kaakchirurg(Lees verder...)

Tandsteen is een gevolg van tandplak. tandplak is namelijk een laag van mineralen dat zich op de tanden bevindt. Als deze laag tandplak gaat verkalken spreken we van tandsteen. Doordat tandplak verkalkt ontstaat er een poreuze laag op de tanden die gemakkelijk kunnen verkleuren. Met name koffie, rode wijn en nicotine laten duidelijke gele of bruine sporen achter op het gebit. Deze verkleuring is een duidelijk teken van tandsteen en is erg ontsierend. Vooral tijdens het lachen of praten is dit erg goed zichtbaar. Veel mensen met tandsteen schamen zich dan ook en durven niet breeduit te lachen.Tandsteen is niet alleen erg ontsierend, het is ook nog eens erg schadelijk voor uw tanden en kiezen. Doordat tandsteen uit een poreus materiaal kunnen bacteriën zich er in nestelen. Het is vrijwel mogelijk om deze bacteriën uit het tandsteen weg te poetsen en hierdoor r(Lees verder...)

Periodieke Controles

Als u "gaatjes" heeft, is er sprake van tandbederf (cariës). Tandbederf wordt sterk beïnvloed door uw manier van leven: wat u eet, hoe goed u uw gebit verzorgt en of er fluoride aanwezig is in onze voeding en tandpasta. Erfelijkheid heeft ook invloed op de vatbaarheid van uw tanden voor tandbederf. Hoewel gaatjes vaker voorkomen bij kinderen, lopen ook volwassenen risico's. Enkele vormen van tandbederf zijn: Aantasting van het glazuur; deze vorm van cariës komt zowel bij kinderen als bij volwassenen het meeste voor, doorgaans op de kauwvlakken of tussen de tanden. Aantasting van de tandwortel; met het ouder worden kan het tandvlees zich terug gaan trekken, waardoor een deel van de tandwortel bloot komt te liggen. Omdat de tandwortel niet door een laag glazuur wordt beschermd, treedt tandbederf hier versneld op. Terugkerend tandbederf; dit speelt zich af rond bestaande vullingen e(Lees verder...)

Er kunnen verschillende redenen zijn om een tand of kies te trekken. Meestal gaat het om een tand of kies, die niet meer behouden kan blijven, omdat hij dermate is aangetast door tandbederf of tandvleesontsteking, dat er geen andere behandeling meer mogelijk is. Ook kan het voorkomen, dat er een tand of kies getrokken moet worden om ruimte te maken voor de andere tanden en kiezen. Dit gebeurt meestal in combinatie met een beugel. Bij verstandskiezen kan het voorkomen, dat ze niet goed doorbreken, of dat er te weinig ruimte in de kaak aanwezig is. In dat geval kan besloten worden om ze preventief te trekken. Na het trekken van een tand of kies ontstaat er een lege plek in de mond. Hierdoor kunnen de buurtanden of kiezen bewegen (wandelen), kunnen de tanden of kiezen boven of onder de getrokken kies uitgroeien, is het niet mooi (front) en is er mogelijk verlies van kauwfunctie. (Lees verder...)

Binnen in elke tand of kies bevindt zich levend weefsel, bestaande uit o.a. bindweefsel, bloedvaten en zenuwvezels. Dit weefsel wordt de pulpa genoemd. Vanuit het bot, lopen door voedingskanaaltjes, bloedvaten en zenuwvezels naar de wortel toe. Zij komen de wortel binnen t.p.v. de wortelpunt, deze wordt apex genoemd. Zij vervolgen hun weg door de wortel via het wortelkanaal. Om het aantal wortelkanalen en de vorm van de wortels te beoordelen, kan een röntgenfoto helpen. Deze röntgenfoto is net als de afbeelding bovenaan twee-dimensionaal (plat), terwijl in werkelijkheid een tand/kies natuurlijk drie-dimensionaal is. De tandarts zal de informatie verkregen met de röntgenfoto combineren met zijn kennis, ‘het blote oog’ en instrumenten tot een totaalbeeld. Globaal gezegd, hebben de tanden en de kleine kiezen één tot twee kanalen en de (Lees verder...)

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. De kroon wordt vast gecementeerd op de tand of kies. Onze tandartsen adviseren een patiënt tot het plaatsen van een kroon:

Als door tandbederf teveel van de tand of kies is verdwenen om nog een vulling te kunnen maken, als door een ongeluk de tand of kies is afgebroken, als tanden of kiezen erg verkleurd zijn. In dit soort gevallen kan uit cosmetisch oogpunt voor een kroon worden gekozen. Uiteraard wordt pas tot plaatsing overgegaan als de patiënt het eens is met het advies.Het verzorgen van een kroon is niet erg moeilijk. Naast de dagelijkse mondverzorging - minimaal één keer per dag goed poetsen en tussen de tanden reinigen - is het belangrijk de rand van de kroon goed te reinigen omdat hier gemakkelijk plaque blijft zitten. Poetsen langs de ran(Lees verder...)

Gaatjes vullen

Gebitsreinigingen

Tanden trekken

Wortelkanaalbehandelingen

Kroon & Brugwerk

Facings

Protheses (Kunstgebitten)

Behandelingen

bottom of page