top of page

Tanden wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

De ontwikkeling van het melkgebit gebeurt al tijdens de zesde week van de zwangerschap. De eerste tandjes verschijnen meestal als het kind tussen de vijf en acht maanden oud is. Uiteindelijk worden de melktanden allemaal vervangen door de blijvende tanden. Toch is het erg belangrijk om het melkgebit goed te onderhouden, om ontstekingen en gaatjes te voorkomen.

Het melkgebit bestaat uit 20 tanden, waarvan 8 kiezen. Deze tanden komen niet allemaal tegelijk door. Na ongeveer een jaar zijn alle snijtanden doorgekomen en na 2,5 tot 3 jaar staan ook alle kiezen op de juiste plek. Op het moment van doorbreken is het glazuur nog niet volledig uitgehard. Hierdoor is het glazuur vatbaarder voor zuren, wat de kans op tandbederf groter maakt. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het voorlichten van kinderen over mondgezondheid.

De basis voor het blijvend gebit

Het melkgebit vormt de basis voor een gezond blijvend gebit. Bij het onjuist verzorgen van het melkgebit kunnen allerlei problemen ontstaan:

  • Een slecht verzorgd melkgebit is meestal het gevolg van onjuist of te kort poetsen en het hebben van verkeerde eetgewoontes. Het doorzetten van deze gewoontes zorgt voor een slecht blijvend gebit.

  • Niet goed onderhouden melktanden kunnen de blijvende tanden aantasten die al zijn doorgekomen.

  • Ontstekingen aan het melkgebit brengen ook schade toe aan de onderliggende tanden.

  • Wanneer melktanden vroegtijdig verloren gaan, vergroot dit de kans op ruimteproblemen en scheefstand in het blijvende gebit.

Kinderen zijn pas vanaf hun 10e jaar in staat om op een goede manier zelfstandig te poetsen. Ondersteun ze daarom tot die tijd met het poetsen van de tanden. Voor kinderen onder de 5 jaar bestaat er speciale tandpasta om de uitharding van het tandglazuur te ondersteunen. Oudere kinderen kunnen normale tandpasta met fluoride gebruiken.

Het wisselen van de tanden

Het wisselen van de melktanden is voor kinderen een spannende gebeurtenis. Meestal raakt een melktand of -kies gemakkelijk los, maar soms komt het voor dat de tand half vast blijft zitten. Deze ‘wiebeltand’ kan voor ongemak zorgen tijdens het eten. Poets hier extra voorzichtig.

Bij het doorbreken van de blijvende tanden is het belangrijk om vanaf het eerste zichtbare puntje direct goed te poetsen, aangezien het glazuur nog niet volledig uitgehard is. Daarnaast hebben kiezen die nog aan het doorkomen zijn diepe groeven, waar bacteriën en voedselresten zich ophopen. Geef deze plekken extra aandacht tijdens het poetsen.

Bezoek aan de tandarts

Als kinderen enge verhalen horen of zien dat hun ouders bang zijn, kunnen ze – onterecht – angst voor de tandarts ontwikkelen. Daarom is het naast het goed poetsen belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al kennis te laten maken met de tandarts. Door hier op jonge leeftijd mee te beginnen, raken kinderen hier eenvoudiger aan gewend en is de kans op gebitsproblemen kleiner, aangezien de tandarts regelmatig het gebit controleert. Dit maakt het voor kinderen minder vervelend om de tandarts te bezoeken. Voor het maken van een afspraak voor uw kind neemt u contact met ons op.


Belangrijk Nieuws
Recente Artikelen
Archieven
Zoekwoorden
No tags yet.
Volgens ons op
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page